maandag, 04 september 2017 13:15

VV Heerenveen verliest thuis van Silvolde 1-2

Geschreven door Bram van Kruistum, foto's: Jenny Beenen

De vv Heerenveen is de competitie begonnen met een thuisnederlaag tegen Silvolde.
Een, gezien de krachtsverhoudingen op het veld, wat sneue nederlaag. Trainer Marcel Valk kon niet beschikken over de geschorsten Soeren Grigoryan, Jan Hielkema en Jordy Veenstra. Robin de Boer is nog geblesseerd en Peter de Vries nog niet wedstrijdfit (zat wel op de bank).

Het eerste kwartier was voor de bezoekers uit Silvolde die direct het initiatief namen en Heerenveen kwam in die periode een paar keer goed weg. Maar keeper Justin van der Dam en de verdedigers hielden het hoofd koel en lieten de storm over zich heenwaaien. Het enige gevaar in die periode van de Feansters kwam van Thiemen Pen, maar keeper Marco Olthuis tikte de bal over. Na een minuut of twintig brak er een goede periode van de thuisclub aan. Op het middenveld kreeg men meer contrôle en de verdediging van Silvolde kwam meer onder druk te staan. Een mooi moment in de negenentwintigste minuut was een verre uittrap van Van der Dam die spits Han van Dijk bereikte, deze aarzelde geen moment en volleerde de bal op doel. Olthuis kon de bal met de vingernagels net naast het doel werken. Het luidde een periode in tot aan de rust waarin Heerenveen het spel beheerste, maar het moest wel attent blijven op de diepe ballen op de spitsen van Silvolde. Drie minuten voor rust, een minuut waarin veel gebeurde. Eerst knalde Han van Dijk op aangeven van Jacco Kuiper de bal diagonaal tegen de kruising. Dertig seconden daarna lag de bal achter Justin van der Dam. Uit een onoverzichtelijke situatie in een vol strafschopgebied kon de goed spelende spits van Silvolde, Wout Blasman, van korte afstand de 0-1 laten aantekenen.
Heerenveen antwoordde met een cornerbombardement op het doel van Olthuis, maar dat leverde niets op. Alhoewel, een verdediger moest een bal van de lijn trappen. En zo ging Heerenveen met een katterig gevoel de rust in.

In de tweede helft waren de teams aan elkaar gewaagd, maar het voetbal wat minder. Een schot van Blasman noopte Van der Dam tot een formidabele redding en Han van Dijk ging alleen op Olthuis af, maar die wist via zijn voet de bal net náást het doel te krijgen. In de achtenzestigste minuut was er een counter van Silvolde over rechts en de voorzet die daarop volgde werd door Blasman voor de tweede keer achter Van der Dam geschoten. En dat in een periode waar de 1-1 eerder in de lucht hing. Kort daarna greep trainer Valk in en wisselde Remco Hof en Jacco Kuiper voor Chaniero Lo Fo Sang en Thom van Lingen voor meer aanvalskracht. Kort daarna, uit een afgeslagen aanval, knalde Bart Klapwijk van zo’n twintig meter de bal achter Olthuis die kansloos was op de schuiver, 1-2. Met nog een kwartier te gaan gingen de Feansters voor de gelijkmaker. Silvolde kwam er nog amper uit en haalde opgelucht het eindsignaal. Voor Heerenveen teleurstellend, want die hadden toch zeker een gelijkspel verdient.

Komende zondag de eerste trip naar Zuid Holland waar men in Leidschendam op bezoek gaat bij RKAVV. De wedstrijd begint om 14.00 uur.

Zaterdag 18 november 2017
 MSC MSC 1 - VV Heerenveen 1 VV