maandag, 30 oktober 2017 18:22

Eerste uitzege vv Heerenveen in Groesbeek 1-3 (1-0)

Geschreven door Bram van Kruistum

De vv Heerenveen heeft in Groesbeek de eerste uitoverwinning behaald. Het kreeg daarbij volop de “hulp” van Jong Achilles ’29, die maarliefst drie rode kaarten voor de neus kregen gepresenteerd. Niet eens zozeer door ruw spel, maar van een aantal domme overtredingen. Heerenveen profiteerde daar dankbaar van door twee penalties te benutten.

Vanaf het beginsignaal van scheidsrechter Midden bleek Achilles over een aantal talentvolle spelers te beschikken. Rechtsbuiten Amine Ennali bleek een ware plaaggeest voor Tommy Wang te zijn en spits Guyon Philips maakte het de centrale verdedigers van de Feansters bijzonder lastig. Ook op het middenveld liepen een paar handige spelers. Heerenveen had het lastig tegen deze vlot combinerende ploeg, vooral de verdediging had handenvol werk en doelman Justin van der Dam moest dan ook enkele keren ingrijpen. Niet dat Heerenveen zich niet liet gelden. Een voorzet van Jacco Kuiper kon Kevin Regts net niet bereiken en doelman Dani Centen moest twee schoten van Peter de Vries verwerken. In de vierentwintigste minuut kreeg Tommy Wang geel te zien na te stevig ingrijpen op Redouan Eddarkaoui. Uit de vrije trap kopte Guyon Philips maar net naast tot opluchting van Van der Dam. In de zeven- en achtentwintigste minuut behoedde hij wederom zijn team voor een achterstand. In die achtentwintigste minuut maakte Paco Geutjes een overtreding die mede- bepalend zou zijn voor het verdere verloop van de wedstrijd. Hij trok de doorgebroken Jacco Kuiper naar de grond en scheidsrechter Midden trok de rode kaart. Het overwicht van Achilles verdween en de Feansters kregen een paar mogelijkheden die geen resultaat opleverden. Ondanks de ondertalsituatie bleef Achilles goed combineren en moest de verdediging attent blijven. Het team van Marcel Valk moest zich nog aanpassen in de nieuw ontstane situatie. In de negenendertigste minuut werd er zelfs een doelpunt van Achilles wegens buitenspel afgekeurd. Toch kwam de thuisclub in de extra tijd nog onverwachts op voorsprong. Een voorzet van Ennali kon Van der Dam slechts verlengen en die belandde op het hoofd van Philips die dankbaar raak kopte voor de 1-0 ruststand.

Tijdens de rust wisselde trainer Marcel Valk Tommy Wang voor Soeren Grigoryan als linksback.

Direct vanaf het begin gaf Heerenveen meer druk op het middenveld en defensie van de thuisclub. Dat had binnen tien minuten het gewenste resultaat. Kevin Regts werd vrij voor doelman Dani Centen gezet, ging een één tweetje aan met een verdediger die op de lijn stond, maar de rebound was wel raak, 1-1. Ofschoon Achilles goed tegenstand bleef bieden en Heerenveen verdedigend attent moest blijven, kreeg men wel de beste mogelijkheden. Ofschoon er weer een overtreding voor nodig was om afstand van de thuisclub te nemen. Op weg naar de doelman werd Kevin Regts neergehaald door Vince Stans, hetgeen weer een rode kaart betekende. Jacco Kuiper verzilverde de penalty voor de 1-2. Of men nu nog een beetje stond na te feesten is lastig om te zeggen, maar binnen twee minuten had Van der Dam een formidabel redding nodig om de gelijkmaker te voorkomen. In de slotfase ging doelman Dani Centen in de fout, toen hij omspeeld werd door Han van Dijk, door deze bij de benen te pakken. Het resulteerde in de derde rode kaart voor Achilles. Vervanger Desny Royendijk was kansloos op de door Van Dijk zelf genomen strafschop en zo werd de einduitslag bepaald op 1-3. En dat was gezien de mogelijkheden die Heerenveen het laatste kwartier kreeg nog mild.

De technische staf en het team waren uitermate tevreden met het behaalde resultaat. De laatste plaats werd verlaten en de resultaten in de laatste drie wedstrijden, zeven punten, moeten de selectie weer zelfvertrouwen geven.

Komende zondag om 14.00 uur ontvangt Heerenveen op Skoatterwâld Purmersteijn uit Purmerend.

Zaterdag 18 november 2017
 MSC MSC 1 - VV Heerenveen 1 VV