maandag, 06 november 2017 10:50

Wilskrachtig vv Heerenveen wint van Purmersteijn 2-1 (1-1)

Geschreven door Bram van Kruistum, foto's: Jenny Beenen

De vv Heerenveen heeft op basis van de tweede helft een verdiende overwinning behaald op Purmersteijn. Niet dat het voetbal zo geweldig was, maar de tomeloze inzet compenseerde veel. Trainer Marcel Valk kon niet beschikken over Jacco Kuiper die, met een hamstringblessure, voorlopig is uitgeschakeld. Soeren Grigoryan begon op de linksbackplaats.

De wedstrijd werd voorafgegaan met één minuut stilte in verband met het overlijden van de vader van Thom van Lingen.

Het veld was in een redelijke conditie, zeker gezien de neerslag die vooral ’s-nachts was gevallen. Het veld was wel zacht en dat betekende dat er zo nu en dan spelers onderuit glibberden. Maar dat is ook een kwestie van de juiste noppen onder het schoeisel.

Het werd als snel duidelijk dat de gasten uit Purmerend over een aantal prima voetballers beschikten. Hun combinaties liepen vlot en daar had Heerenveen het knap lastig mee. Spelers als Ruben Adney, Yassin el Yaakoubi en spits Niels Eijkenaar vielen op door hun kwaliteiten. In de tweede minuut schoot Peter de Vries een vrije trap net naast het doel van Richard de Groot. Daarna overheerste toch het betere veldspel van onze gasten. Onze verdediging, met aan het hoofd Paul de Jong en Ali Morteza Zia, kon de zaken redelijk onder controle houden en anders was er nog doelman Justin van der Dam. Soeren Grigoryan had het tegen de snelle en behendige El Yaakoubi bijzonder lastig. Dezelfde Grigoryan verhinderde met een sliding in de drieëntwintigste minuut dat zijn directe tegenstander de score kon openen. De Feansters lieten zich gelden met enkele snelle aanvallen, maar echt mogelijkheden tot scoren kregen zij niet. In de dertigste minuut was ons linker verdedigingsblok te ver opgerukt en werd deze verrast met een dieptepass op Daniël Schermer. Deze was niet meer te achterhalen en Justin van der Dam was kansloos op zijn bekeken schuiver, 0-1.

Het pleitte voor het team van Marcel Valk dat zij niet bij de pakken neer gingen zitten en het spel steeds meer probeerden te verplaatsen. En met succes. In de negenendertigste minuut rommelde Thom van Lingen zich vanaf de zijkant het strafschopgebied binnen en werd daar neergelegd. Scheidsrechter Horst kon niets anders doen dan een penalty geven. Han van Dijk pakte het cadeautje dankbaar uit voor de 1-1. Dat was ook de ruststand.

In de rust werd Soeren Grigoryan, hij was al tegen geel aangelopen, vervangen door Johannes Agricola.

De eerste tien minuten van de tweede helft weken niet af van het spelbeeld van de eerste helft. Daarna kreeg Heerenveen steeds meer grip op het spel van de tegenstander en kwamen er mondjesmaat mogelijkheden voor hen. Vrije trappen van Han van Dijk en Peter de Vries leverden echter niet het gewenste resultaat op. In de vijfenzestigste minuut had de kans die Remco Hof kreeg er wel in gemogen, maar hij schoot over. Heerenveen ging met een enorme inzet door met het terugdringen van de tegenstander, die aanvallend nog nauwelijks voor gevaar konden zorgen. In de drieëntachtigste kwam de beloning. Weer werd een solo van Thom van Lingen in het strafschopgebied onreglementair onderbroken en wederom wees de scheidsrechter naar de stip. In eerste instantie leek Han van Dijk deze penalty weer te gaan nemen, maar Van Lingen eiste de bal op. Hij liet doelman Richard de Groot voor de tweede keer vandaag naar het net gaan, 2-1. Ondanks dat Purmersteijn de laatste minuten nog fel aandrong kwam de zege niet meer in gevaar. Sneu was het voor Thom van Lingen dat hij op advies van de grensrechter de rode kaart voor zijn neus zag. Voor vrijwel iedereen was het onduidelijk wat zich had voorgevallen. Voor Thom, die de laatste dagen toch al in een emotionele tombola had geleefd, een hard gelag.

Voor Heerenveen was het resultaat natuurlijk prachtig, zeker gezien de serie van vier keer achtereen ongeslagen met tien punten als resultaat. De directe concurrentie in de lagere regionen van de ranglijst lieten de zege aan de tegenstander, met als gevolg dat de Feansters nu twaalfde staan.

Woensdagavond om 20.00 uur ontvangt Heerenveen de vv Delfstrahuizen voor een wedstrijd van de KNVB beker.

Op zaterdagavond 18 november gaat Heerenveen voor de competitie op bezoek bij MSC Meppel.

Zaterdag 18 november 2017
 MSC MSC 1 - VV Heerenveen 1 VV