vrijdag, 24 november 2017 08:16

JO15-6 wint regenwedstrijd in Joure

Geschreven door Peter de Jong

Afgelopen zaterdag was Joure de plaats van handeling. Na een paar nederlagen, een terechte, maar ook een onnodige, waren de jongens er op gebrand om zich van hun beste kant te laten zien.

Tijdens de verloren wedstrijden was de staf een aantal zaken opgevallen, die we deze keer graag wilden ondervangen door op een wat andere manier te gaan voetballen. Een kleine aanpassing in de verdediging moest meer zekerheid geven. Ook de rechtsback positie werd door het opstellen van Mounir anders ingevuld.
Ook in de voorhoede een paar wijzigingen. Centrumspits Gijs werd naar de rechtervleugel gebracht en dat gaf ruimte voor Jack om de spitspositie in te nemen. Met deze wijziging werd gehoopt wat meer dynamiek in de voorhoede te creëren.
Het was bar slecht weer, ik denk dat er veel mensen op diverse websites hebben gekeken om te bepalen of het al dan niet doorging. In Joure voetbalt men altijd; “ook al is er 5cm regen is gevallen, dan nog kom je op je sokken met droge voeten aan de overkant”, zei mijn pake vroeger vaak.
Nou pake, dat zal best, maar dat ging deze keer niet op. Al tijdens de warming-up liep bij menig speler het water door de schoenen.
We mochten spelen op het veld naast het hoofdveld. Een kaal veld, zonder dug outs. Zo als bij ons trainingsveld D, maar dan zonder bomenrand er om heen. Met de harde wind er bij was het dus niet bepaald fijn toeven langs de lijn en koos menig ouder er voor om na de rust in de kantine te blijven en de zaak op afstand te aanschouwen. Ik geef ze nog groot gelijk ook.
De wedstrijd. Omdat Thijs op doel stond, mocht onze andere keeper, Yuri, weer als veldspeler beginnen. Op de rechtsmidden positie. Na een combinatie staat Yuri in eens rand 16 meter en besluit de doelverdediger van de Jousters te testen of hij bij een hoge bal kan. Dat kan de keeper niet en de 0-1 is het gevolg.
Na een aanval over de linkerkant komt het leer terecht op de rechterflank. Gijs is een beetje naar binnen getrokken en haalt nonchalant uit naar de bal, die nog werd geraakt ook. Of het de bedoeling was, weten we niet, maar de bal vloog met een hele fijne curve over de verbouwereerde keeper in het doel. 0-2.
Dat is natuurlijk lekker voetballen… Na wat wissels en positiewisselingen, komt Roman links op het middenveld. Hij krijgt de bal in de voet en begint een rush naar voren, loopt over de linkerspitspositie en trekt dan naar binnen, er is geen verdediger die Roman een strobreed in de weg ligt en hij stoomt lekker met de bal aan de voet door richting de goal. Een aantal jongens roepen “pass” Kennelijk verwacht de keeper van Joure dat ook, maar Roman schiet zelf fraai binnen. 0-3.
Even later is het rust.
De trainer geeft nog aan dat de mannen scherp moeten blijven, het is nog niet gedaan. Ja knikken ze allemaal. Na nog wat andere kleine aanwijzingen gaan we het veld weer op. Het is harder gaan regenen . Al vrij snel in de 2e helft doet een onoplettendheid ons de das om en tikt Joure de 1-3 binnen. Jammer, Thijs had graag een clean sheet geschreven.

Vrij snel na het doelpunt van Joure krijgen wij weer een kans. De bal komt bij Mert, die zich de goal van Yuri herinnert en ook maar eens van afstand vuurt op een plekje net onder de lat. Het resultaat laat zich raden, de bal gaat weer naar de middenstip. 1-4.
Ondertussen wordt het een kleddernatte boel aan de zijkant. In de verte zien we de onweersflitsen, de scheidsrechter wil echter graag doorgaan, anders moet de wedstrijd op een koude december avond worden ingehaald/uitgespeeld en dat wil uiteindelijk niemand.
De reserves aan de zijkant hebben het ondertussen berekoud, we besluiten om snel door te wisselen. De ouders aan de zijkant groeperen we dicht tegen elkaar en de jongens die niet op het veld staan, zetten we daar voor zodat ze in elk geval uit de wind staan.
Ondertussen gebeurt er binnen de lijnen van alles. Yuri krijgt een tik op de enkel en kan niet verder. Ook Martijn Kuiper komt ongelukkig ten val of heeft een botsing met de doelman, in elk geval heeft hij heel veel pijn en verlaat huilend het veld. Joure dringt aan en verdorie de 2-4 komt op het scorebord. Er volgen wat schermutselingen, dan een uitbraak van onze jongens, de bal komt bij Wout en die schiet een identieke goal als die van Mert binnen. De stand is 2-5 geworden.. Joure geeft meer en meer druk op onze achterhoede, zij sturen hun laatste man, een grote jongen, mee naar voren om nog iets te forceren. Dat sorteert effect, de 3-5 valt. Om te voorkomen dat Joure denkt dat er nog iets valt te halen gaat onze centrumspits van het veld en met Youri er bij gaan we met een 5 mans defensie de laatste minuten in. Bij de begeleiding loopt inmiddels het water door de jas heen de trui in en wordt gehoopt op het eindsignaal, de scheidsrechter wil echter in elk geval nog 6 minuten door. Gelukkig is onze defensie weer baas achterin, er gebeuren geen gekke dingen meer, en het eindsignaal van de uitstekend leidende arbiter De Lange wordt door spelers, begeleiding en ouders in dank aanvaard.
Zaterdag spelen we om 10.00 uur uit tegen het nog puntloze Udiros.

Zondag 17 december 2017
VV VV Heerenveen 1 - Hollandia 1 hollandia