maandag, 24 november 2014 00:00

VV Heerenveen wint kraker van SC Emmeloord 2-1 (2-1)

Geschreven door Bram van Kruistum, Foto's: Jenny Beenen

De topwedstrijd is geëindigd in een benauwde overwinning voor Heerenveen. Op het zonovergoten Skoatterwâld begon Heerenveen vrijwel met de zelfde basis als tegen Forward. Trainer/coach Marcel Valk had Mustafa Ibis vervangen door Jordi Kouwenhoven. Zijn collega Dick Schuurman, vorig seizoen nog trainer van Heerenveen, moest het stellen zonder de geschorste Ronald Kleiker. Het veld lag er prima bij. Bijzonderheid: Heerenveen presenteerde -en speelde in het nieuwe uittenue.

Heerenveen trok gelijk het initiatief naar zich toe en zette goed druk op de middenvelders en verdedigers van Emmeloord. Doordat de voorhoede het veld "breed" hield konden de centrale verdedigers Paul de Jong en Peter de Vries de cross pass hanteren en daar hadden de verdedigers van Emmeloord moeite mee. Vooral de eerste tien minuten hadden de Feansters mogelijkheden die door slecht afronden niet tot resultaat leidde. Met name Jacco Kuiper en Ivar Span hadden het vizier nog niet op scherp staan. Overigens maakte doelman Stefan van de Werff van de gasten een prima indruk. In de 10de minuut kwam Heerenveen op een curieuze manier op voorsprong. Doelman Van de Werff stopte met moeite een schot van Kuiper en terwijl Danny van der Zee de bal wilde wegwerken gleed hij onderuit. Het gevolg was dat de attente Jordi Kouwenhoven de bal moeiteloos kon binnenschuiven voor de 1-0.
Wie dacht dat de bezoekers uit "de polder" van slag waren kwam bedrogen uit. Met prima spel werden de voorwaartsen Pala Gökhan, Guido Vissers, Sander Heimens en Abdul Boundati, wat een voortreffelijke voetballers is dat, aan het werk gezet. Vooral als de lange aanvoerder Harm van Wieren naar voren kwam bij standaardsituaties gingen bij Heerenveen de alarmbellen af. In de 12de en 14de minuut was Pala met een schot en een kopbal dicht bij de gelijkmaker en kwam Heerenveen goed weg. Nadat Remco Hof voor Heerenveen een mogelijkheid niet had benut door naast te schieten, uit een prima voorzet van Kouwenhoven, lag de bal in de 19 minuut achter Justin van der Dam. Een scherpe voorzet belandde bij de tweede paal waar Van Wieren hoog opspringend de bal uit een moeilijke hoek kon binnenkoppen, 1-1. Gezien het spelbeeld niet eens verrassend. Beide teams bleven het publiek vermaken door in een hoog tempo te zoeken naar mogelijkheden, maar de verdedigingen konden stand houden. In de 30ste minuut weet echter Remco Hof de zich handig vrijlopende Kouwenhoven te bereiken, die met een bekeken diagonale schuiver Van de Werff kansloos laat, 2-1. Vijf minuten later belandde een vrije trap van Peter de Vries, buiten bereik van iedereen, bovenop de lat en kon Emmeloord opgelucht adem halen. Ondanks dat beide teams nog een paar mogelijkheden hadden konden zij, onder applaus van het publiek, bij een ongewijzigde stand de kleedkamer opzoeken.

Na de rust vanaf de aftrap een bliksemoffensief van Heerenveen. Hetgeen direct resulteerde in een corner. In de 47ste en 48ste minuut kregen Span (schot over) en Kouwenhoven (schiet tegen de doelman) goede kansen. Maar ook de bezoekers reageerden en in de 50ste minuut kregen zij een goede kans maar Van der Dam redde. Emmeloord worstelde zich langzaam onder de druk van Heerenveen uit. In de 58ste minuut resulteerde dat in een enorme kans voor invaller Bastian Tabak, maar zijn inzet belandde op de benen van Van der Dam. Nadat Kuiper door twee verdedigers ternauwernood van scoren was afgehouden kwam even daarna Emmeloord bijna naast de Feansters. De kopbal van Harm van Wieren schampte echter de paal, uit een identieke situatie als bij zijn doelpunt. Het team van Dick Schuurman werden steeds brutaler en Heerenveen kwam nog amper aan het goede voetbal toe dat zij de eerste helft hadden kunnen etaleren. Doordat er veel lengte in het team van Emmeloord is was het eigenlijk een wonder dat zij niet uit de corners en vrije trappen die zij mochten nemen scoorden. Abdul Boundati had twee goede mogelijkheden, maar zij schoten vlogen naast en over. Aan de andere kant had Hof pech met een schot voorlangs en had Van de Werff mazzel dat een schot van Soeren Grigoryan buiten zijn bereik langs de kruising vloog. Emmeloord claimde nog een keer een penalty, maar het protest werd weggewoven. Nadat Van der Dam nog een keer had ingegrepen kon scheidsrechter Boland voor het einde van de wedstrijd fluiten. Bij Heerenveen gingen de armen omhoog bij wijze van vreugde, maar vooral opluchting. Emmeloord had op basis van de tweede helft wel een punt verdient, maar de mogelijkheden niet kunnen benutten. Het teleurgestelde Emmeloord heeft echter, dat is na een nederlaag een schrale troost, bewezen een aanwinst in de tweede klasse te zijn en zij zullen zeker in de top blijven meedoen.

De grote winnaar was vanmiddag het publiek dat van een heerlijke wedstrijd heeft kunnen genieten.

Doordat nummer twee LSC'1890 thuis verloor van GRC Groningen staat Heerenveen nu zes punten los van de concurrentie.

Komende zondag gaat Heerenveen op bezoek bij Velocitas 1897. De wedstrijd op Sportpark Stadspark aan de Mulock Houwerlaan 29 begint om 14.00 uur.

Programma SKW zaterdag 19 sep 2020
laatste update: 16 sept 2020 19:52)

(laatste update: 16 sept 2020 19:52)

Trainingsschema seizoen 2020-2021 (versie 11-09-2020)

Klik hier Trainginsschema 2020-2021 (versie 13-09-2020).pdf pdf

Houd de website goed in de gaten, door diverse redenen kan het trainingsschema aangepast worden.

trainingsschema 11 september 2020